HOUSE WITH “MARGIN SPACE” HELPS RELOCATING CITY-DWELLERS ADJUST TO LIFE IN RURAL JAPAN

To encourage the occupants of this house to socialise with their neighbours, Japanese architect Takanori Ineyama added a patio deck, a first-floor balcony and a large bay window to the building’s facade.

Ineyama designed Tab House for a young family who recently moved out of Tokyo, in favour of a more rural setting in Yamanashi Prefecture.

The architect was himself born in the area but had moved to Tokyo to study architecture, before later returning to set up his practice. So he knew that integrating into a rural community, after previously living in a big city, can be hard.

To help the clients adjust to this big change, he designed a house that encourages them to venture outside. It does this by extending the living spaces out towards the garden, where they are visible to neighbours.

“We attached a margin space to the facade of the house, which is in contact with the area, such as large observation deck and the edge, and bay windows,” said Ineyama.

Sliding doors can be pulled back to connect the house’s main living space with the patio deck, while the balcony forms an extension of a first-floor mezzanine, containing a more secluded lounge and a study.

The large bay window fronts a traditional “Japanese-style” room, which is slotted beneath the mezzanine, and which also features fusuma-style sliding doors and a floor covering of tatami mats.

“We thought that opening the owners’ behaviour will increase the opportunity to come in contact with the surrounding residents and surrounding nature,” said Ineyama.

The layout of the interior is fairly straightforward, organised around the double-height living space. The kitchen is located on the opposite side of the plan to the tatami room, and is framed by a second mezzanine that accommodates two bedrooms.

Large windows on all sides provide views out over the leafy neighbourhood. Other details include exposed timber columns and beams that provide bookshelves, and a colour palette that includes dark greens and greys.

The region can be cold, so the house is also fitted with a system that blows hot air up from under the floor, to distribute it throughout the open-plan interior.

“The whole family uses the energy efficiently by sharing the indoor environment in a large space,” explained Ineyama.

Ineyama was previously a partner of ON Design, before starting his own firm. Previous projects include a house with a huge tiled roof that integrates openings for tree branches and a property that is divided into two halves.

You may be interested

Researchers Develop Affordable, Less-Intensive Methane Detection Protocol
Science
shares 19 views

Researchers Develop Affordable, Less-Intensive Methane Detection Protocol

Auke Magielse -

A new testing protocol that uses existing, affordable water chemistry tests can help scientists and regulators detect sites showing evidence of new methane…

Structural Complexity In Forests Improves Carbon Capture
Science
shares 18 views

Structural Complexity In Forests Improves Carbon Capture

Auke Magielse -

Forests in the eastern United States that are structurally complex — meaning the arrangement of vegetation is varied throughout the physical space —…

Water Harvester Makes It Easy To Quench Your Thirst In The Desert
Science
shares 16 views

Water Harvester Makes It Easy To Quench Your Thirst In The Desert

Auke Magielse -

With water scarcity a growing problem worldwide, University of California, Berkeley, researchers are close to producing a microwave-sized water harvester that will allow you to…

Most from this category